Sposób przygotowania

Najpierw przygotować zaczyn: do letniego mleka wrzucić drożdże, łyżeczkę mąki oraz szczyptę cukru, dobrze wymieszać i odstawić na ok 20 minut, aby drożdże wyrosły.



Resztę mąki przesypać do miski, dodać olej i szczyptę soli. Stopniowo wlewać zaczyn i wyrabiać ciasto. Ma wyjść elastyczne, tak, jak na pizzę. Wyrabiać energicznie ok 10 minut,aby wtłoczyć dużo powietrza. Przykryć czystą ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoje wymiary:)



Czosnek przecisnąć przez praskę wymieszać z masłem. Odstawić na chwilkę.



Z ciasta formować mini placki (okrągłe,trójkątne, kwadratowe, jakie tam chcecie:P),każdy posmarować masą czosnkową i posypać startym żółtym serem.

Blachę posmarować odrobinką oleju, aby placki nie przywarły.

Piec ok 8 max 10 minut w temp 180 stopni.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    msmariusz

    inaczej
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !