Sposób przygotowania

Kupując boczek staramy się wybrać chudy, ale dosyć cienki kawałek, następnie dodatkowo, aby go spłaszczyć rozbić troszkę tłuszczem. Płaski płat boczku natrzeć pieprzem i rozkruszoną 1 kostką rosołowa. Do mielonego mięsa dodać drobno posiekany czosnek i 1/2 drobno pokrojonej cebuli, doprawić majerankiem, solą i pieprzem, wymieszać. Na doprawiony płat boczku rozsmarować cienką warstwę mięsa mielonego na nim ułożyć pieczarki pokrojone w cienkie plasterki, posypać pietruszką i ściśle zwinąć jak roladę, dodatkowo obwiązać nicią. Zwinięty boczek ułożyć w brytfance w której będziemy piec, podlać gorącą 1 szklanką wody w której rozpuścić drugą kostkę rosołową, dodać pozostałą cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu oraz ziele angielskie. Piec w temp. 190-200 do 1.5 godz, czas pieczenia zależy od "grubości" naszego boczku. Po upieczeniu dokładnie wystudzić, zdjąć nici i kroić na cienkie plasterki.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !