Sposób przygotowania

Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, obrać i opłukać, wstawić do gotowania. Po ugotowaniu i przestudzeniu przecisnąć je przez praskę lub zmielić w maszynce. Dodać do ziemniaków jajka kurze, sól- łyżeczka, mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną. Zagnieść ciasto o delikatnej i równomiernej konsystencji. Z ciasta formować małe kulki. Zagotować wodę z solą- 1 łyżeczka i wrzucać na osolony wrzątek. Gotować przez około 7-10 minut od momentu kiedy kluseczki wypłyną na powierzchnię, ciągle mieszając. Po wypłynięciu na wierzch gotować ok 5-10 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Można przelać ziemną wodą.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !