Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowe masło

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietanka kremowa 36% 1/2 litra
szczypta soli

Przepis i sposób przygotowania na: domowe masło

Śmietanę bardzo dobrze schłodzić - najlepiej przez kilka godzin - w lodówce. Przelać do wysokiej miski lub innego wysokiego naczynia.. Dodać szczyptę soli. Śmietanę ubijamy robotem kuchennym na wysokich obrotach. Ubijamy tak długo, aż bita śmietana rozdzieli się na duże kawałki masła i płynną maślankę.
Maślankę odlewamy, a do masła dolewamy bardzo zimną wodę i przez chwilę je ugniatamy jak ciasto. i tak 2 razy najlepiej.

Masło zawijamy w kawałek folii. Ponownie zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie, po czym chowamy do lodówki.
według przepisu wychodzi kostka masła o wadze ok. 180 g.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak