Sposób przygotowania

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem masła. Gdy masło się stopi i połączy z wodą garnek zdejmujemy z ognia. Dodajemy mąkę, sól i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu /ciągle mieszając/ aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy po jednym jajku dokładnie wyrabiając masę. Gotowe ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 25 min. w temp. 200 stopni C. Szynkę mielimy lub bardzo drobno siekamy, mieszamy z serkiem i sokiem z buraków, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorące ptysie przekrawamy w poprzek i wypełniamy przygotowaną masą.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !