Sposób przygotowania

Surowe ziemniaki, oczyszczoną i umyta włoszczyznę pokroić w kostkę lub krążki. Drobno pokrojona cebulę poddusić w rozgrzanej margarynie, połączyć z warzywami, wrzucić do gorącego rosołu i dodać liść laurowy, sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu ok.30 minut do miękkości warzyw. gdy warzywa są już miękkie, wyjąc listek laurowy cześć warzyw ok. 5 łyżek(zawsze odkładam więcej) zupę przetrzeć na puree. Domieszać serek topiony mikserem i jeszcze raz doprawić do smaku. Dodać kawałeczki odłożonych warzyw i trzymać zupę na małym ogniu. Pokrojony na szerokie paski boczek a jak ktoś nie lubi boczku to świetne są piersi z kurczaka :) usmażyć na chrupiąco w niewielkiej ilości margaryny. Zupę ziemniaczaną przelać do talerzy, udekorować chrupiącymi paseczkami mięsa i posiekana natką pietruszki, wlać klika kropli tłuszczu ze smażenia i podawać na gorąco.
Smacznego
PS. Ja zawsze robię z 3porcji bo zupa jest tak pyszna że znika bardzo szybko a poza tym świetnie rozgrzewa :)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !