Sposób przygotowania

Ryż kilkukrotnie płuczę. Następnie w sitku wstawiam do zimnej wody na 20-30 minut (w tym czasie ryż zwiększy swoją wagę do około 300g). Ponownie płuczę. Zalewam 300ml zimnej wody mineralnej. Zagotowuję na dużym ogniu. Następnie ogień zmniejszam do minimalnego, a ryż przykrywam. Gotuję pod przykryciem (bez podglądania) 15 minut. Tak przygotowany ryż (wagowo będzie około 600g) przekładam do miski i odstawiam do ostygnięcia. Ocet ryżowy (około 6 łyżek) wlewam do rondelka. Dodaję cukier oraz sól. Podgrzewam na małym ogniu nieustannie mieszając, aby cukier i sól się rozpuściły (co chwila zdejmowałem rondelek z ognia i mieszałem „w powietrzu”, aby zaprawa się nie zagotowała). Przygotowaną zaprawę studzę. Tak przygotowana miksturą polewam wystudzony ryż. Mieszam i odstawiam na kilkanaście minut, aby ryż wchłonął zaprawę. Mam gotowy ryż do sushi.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    smacznie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Widzę, że zmierzyłeś się w końcu z sushi :) Brawo !
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    zuzanna_z

    extra
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Miki

    hmmm
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    ładnie wygląda więc z chęcią bym spróbowała.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !