Grzyby umyć, moczyć przez kilka godzin w przegotowanej wodzie, a następnie ugotować w wodzie, w której się moczyły. Mięso opłukać. Dodać warzywa, grzyby. Zalać 400 ml wody, gotować ok. 1,5 godziny. Po 40 minutach posolić, dodać słoninę i gotować jeszcze 30 minut. Miękkie mięso ostudzić, obrać z kości. Wątrobę pokroić w plastry, zalać 1 l wrzącego wywaru z mięsa i dusić 5 minut. Bułkę moczyć w 100 ml wywaru. Mięso, wątrobę i bułkę zemleć dwukrotnie. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, jaja i utrzeć. Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na spód położyć plasterki słoniny. Napełnić formę do 3/4 wysokości i piec 45 minut w temp. 180 stopni C.