Przepis i sposób przygotowania na: Omlet francuski z konfiturą truskawkową i świeżą bazylią z dodatkiem białego sera
Oczyszczone i osuszone truskawki lekko ugnieść z połową cukru, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać resztę cukru i ponownie zagotować. Całość gotować ok. 2 minut, a następnie dodać świeżo posiekaną bazylię.
Jajka dokładnie wymieszać z mlekiem, cukrem waniliowym i odrobiną soli. Na patelni rozpuścić masło, gdy zacznie skwierczeć wlać masę jajeczną, rozlewając ją równomiernie na całej patelni. Gdy powierzchnia omleta się zetnie, a spód będzie ładnie przyrumieniony, należy obrócić omlet na drugą stronę. Po minucie omlet zsunąć na talerz, na połowie umieścić aromatyczną konfiturę truskawkowo-bazyliową, przykryć drugą połową i posypać pokrojonym w kostkę białym serem.