Sposób przygotowania

Ryż ugotować w wodzie wymieszanej z mlekiem z dodatkiem soli i 1 łyżeczką masła (gotować na wolnym ogniu). W tym czasie przygotować jabłka - umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Można skropić sokiem z cytryny. Do jabłek dodać cukier waniliowy i cynamon (tu już zależnie od preferencji smakowych - ja daję opakowanie cukru i 1-2 łyżeczki cynamonu). Na dnie wysmarowanego naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę ryżu, przykryć warstwą jabłek, znów ryżu i jabłek, tak aby wierzchnią warstwę stanowił ryż. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni i zapiekać przez około 30-40 minut. Podawać ze śmietaną i cukrem.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    robiłam, wyszły smaczne :)
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    klasyczne danie, podoba mi si? ?lad widelca na talerzyku :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    smak dzieciństwa :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !