Sposób przygotowania

Musztardę mieszamy z sosem sojowym. Gęś myjemy , osuszamy i nacieramy pieprzem oraz mieszanką musztardy i sosu sojowego. Odstawiamy na godzinkę. Następnie wkładamy do brytfanny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C . Pieczemy około 2.2/1 godziny , często polewając wytapiającym się sosem .Do piekarnika warto wstawić naczynie z wodą , dzięki czemu mięso zostanie soczyste . W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w cząstki . Dokładnie osuszamy i wkładamy do dużej miski . Posypujemy solą , czosnkiem i mieszamy ręką , aby przyprawy dokładnie się wymieszały się z ziemniaczkami. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy ziemniaki na rumiano , a następnie zmniejszamy ogień i pieczemy pod przykrywką około 15 min. Pietruszkę siekamy i wrzucamy do ziemniaczków , mieszamy. Gęś wyjmujemy na półmisek obkładamy ziemniaczkami .Sos powstały podczas pieczenia przelewamy do sosjerki i podajemy do gęsi

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !