Sposób przygotowania

Do miski wsypać cukier, rozkruszyć drożdże wlać ciepłe mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać, odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Gdy rozczyn wyrośnie dodać żółtko, szczyptę soli i pozostałą mąkę, wyrobić ciasto, wlać rozpuszczone masło i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Naczynie z ciastem przykryć odstawić w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć na stolnicę posypaną mąką. Wyrobić jeszcze około minuty następnie rozwałkować na wysokość 1 cm, wykrawać szklanką krążki i układać na stolnicy, odłożyć w ciepłe miejsce aby podrosły. Do garnka wlać wodę, włożyć sitko, zagotować wodę, ułożyć kilka klusek, przykryć pokrywką. Kluski trzymać na parze przez 5-6 minut.

Komentarze

  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    pychota
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Uwielbiam parowce !
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    pycha - lubię takie obiadki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kas2

    najlepsze!
  • 1
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Muszą smakować wyśmienicie.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    świetne,palce lizać

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !