Sposób przygotowania

Kaczka:
Pałki z kaczki przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy do lodówki.
Gdy mięso się nasiąknie, spażymy na oliwie, aby mięso się zarumieniło. Następnie wkładamy mięso do piekarnika na około 25 min w temp 200 stopni. W tym czasie mięso powinno dojść.

Sos:
W rondelku szklimy cebulę z czosnkiem. Następnie zalewamy winem i dodajemy figi (najlepiej jak są swieże, ale ja użyłam teraz z puszki i też wyszło dobre). Zmniejszamy ogień i dusimy ok 15min, aż figi prawie się rozpadną. Można podać z cząstkami fig, albo użyć blendera i zmiksować sos na aksamitną masę. Można lekko doprawić. Mój sos wyszedł słodki i wyraźny, więc nie musiałam doprawiać.

Wszystko wykładamy na talerz, podawać z dodatkami według własnych upodobań.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    oj a ja mam 4 kaczusie do zrobienia , więc na pewno wykorzystam o ile dostanę figi :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    freekate

    smacznie wygląda, wypróbuję :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !