Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony łosoś podany na sosie gorgonzolowo-szpinakowym z suszonymi pomidorami
Łososia przyprawiamy solą pieprzem cytrynowym. Lekko skrapiamy oliwą ze słoika po pomidorach suszonych. Wstawiamy do piekarnika na 20 min w 180 stopniach.
Sos:
Na oliwie z pomidorów suszonych smażymy cebulę. Gdy się zeszli dodajemy czosnek, oraz pokrojone w paski pomidory. Zalewamy winem. Nastepnie dodajemy ser, śmietanę. Gdy ser się rozpuści dorzucamy szpinak, ale tylko na 2 min, żeby bardzo się nie skurczył. Smakujemy i ewentualnie doprawiamy solą i czarnym pieprzem.
Podanie:
Na talerz wykładamy sos, na nim układamy upieczonego łososia. Skrapiamy go sokiem z cytryny. Dekorujemy bazylią. Ja podałam z pieczonymi ziemniakami.