Sposób przygotowania

Do miski wrzucamy mąkę, sól i zimne pokrojone w kostkę masło. Ważne aby masło było min z 82% zawartością masła. Rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencji owsianki. Teraz dodajemy kilka kropel lodowatej wody, aż do odpowiedniej konsystencji ciasta do zagniecienia. Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na około 20min. Ciasto powinno się starać zrobić jak najszybciej, tak aby ciasto nie zdązyło się roztopić.
Następnie wyjmujemy ciasto i rozcieramy na formie do pieczenia. Ciasto nakłuwamy kilka razy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i wysypujemy np. fasolą. Podpiekamy ok 10min w piekarniku nagrzanym do 220stopni. Następnie można wyjąć folię z obciążeniem. Lekko podpieczone ciasto wyłożyć dowolnym farszem i podpiekać kolejne 10-15min.

W przypadku gdy nie obciążymy całej formy do tarty np. fasolą, to możemy się liczyć z ryzykiem iż ciasto nam spłynie wzdłuż krawędzi i nie będzie wysokie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !