Sposób przygotowania

Gęś podzielić na 5 części, posolić i popieprzyć, odstawić na kilka godzin. Kaszę wypłukać pare razy, w garnku zakryć wodą, zagotować i odcedzić. Zalać posolonym wrzątkiem i ugotować na sypko. Do brytfanny włożyć tłuszcz i posiekaną cebulę, dodać kawałki gęsi i opiec w piekarniku. Przełożyć do rondla. Na tłuszczu po pieczeniu poddusić z dodatkiem wody pokrojone warzywa i roztarty czosnek. Dołożyć kawałki mięsa, dolać trochę wody i dusić prawie do miękkości. Wyjąć mięso, a do brytfanny wsypać kaszę i groszek, wymieszać i przyprawić, ułożyć na tym kawałki gęsi, posypać natką i dopiec. Podawać na postumencie kaszy z groszkiem, obłożone warzywami.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Smaczny obiad.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !