Sposób przygotowania

Wlać ciepłą wodę do dużej miski, dodać drożdże i cukier. Zostawić na 5 minut. Kiedy drożdże zaczną fermentować tworząc pęcherzyki powietrza, dodać mąkę i sól. Ugniatać ciasto rękami około 5 minut. Ciasto będzie kleiste i takie zostawić w misce. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 2 godziny, aby urosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Jeżeli będzie tak kleiste, że będzie przylegać do ścianki miski, należy oddzielić je od niej nożem. Blaszka nie powinna być zbyt szeroka, aby ciabatta nie wyszła płaska, gdyż konsystencja ciasta jest taka, że się może rozlać. Przygotowany bochenek posypać mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 25 - 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika, jeżeli ktoś woli miękką i ciągnącą ciabattę, należy ja zawinąć w ściereczkę i schować do plastikowej torebki, która powinna być szczelnie zamknięta.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !