Sposób przygotowania

Rybę odfiletować, pokroić na kawałki, ponacinać i naszpikować słoniną, posypać papryką i posolić. Ziemniaki ugotować w mundurkach na twardo, obrać i pokroić w talarki. Ziemniaki ułożyć w głębokim żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym masłem(1/3) i obsypać maślanymi wiórkami(1/3 masła). Na nie kładziemy kawałki ryby i polewamy pozostałym, roztopionym masłem. Pieczemy w temp. 200st. 20 minut, polewamy posoloną śmietaną wymieszaną z mąką i pieczemy następne 20 minut. Karpia układamy na półmisku, obkładamy dookoła ziemniakami i posypujemy pietruszką. Bardzo smaczne z sałatką z pomidorów.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !