Sposób przygotowania

Mięso osuszyć, wieszając w przestronnym miejscu na 5 godzin, zawinąć w folię al. i włożyć na noc do lodówki. Polędwicę wyżyłować, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Cebulę i pory pokroić na talarki i podzielić na obrączki. Nagrzać grill (ok. 20 min.), ruszt położyć na górny poziom, rozgrzać i posmarować olejem. Zaczynamy opiekać lecz węgiel powinien się tylko lekko żarzyć. Przed każdym z gości ustawiamy talerz z mięsem i jarzynami oraz dwie miseczki: jedną pustą, drugą z roztrzepanym jajkiem. Sosy stawiamy na stole by każdy mógł, wedle własnych upodobań, wymieszać sobie je w pustej miseczce. Gość układa trochę cebuli i porów na ruszcie, opieka ok.1 min., następnie płaty mięsa macza w sosie i kładzie na jarzyny, opieka ok 2 min., raz przewracając. Po opieczeniu natychmiast zanurza w roztrzepanym jajku.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Łał, po mongolsku.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Marzena34

    oj Ilonka kuchnia świata u Ciebie
  • 0
    original
    Opublikowano

    krokodyl

    bardzo dobry przepis polecany przez kolegów, którzy byli rowerami w m.in. Mongolii

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !