Sposób przygotowania

rybę oczyścić,umyć i pokroić na dzwonka,cebulę obrać pokroić w talarki cytrynę wyszorować a następnie sparzyć wrzątkiem pokroić w cienkie plastry,w niewielkim naczyniu wymieszać ze sobą przyprawy sól,pieprz ziołowy,pieprz czarny,czosnek granulowany i curry przygotowaną mieszanką posypać dzwonka karpia następnie dodać talarki cebuli i plasterki cytryny oraz pozostałe przyprawy ziele angielskie i liść laurowy dokładnie wszystko wymieszać i odstawić rybę pod przykryciem do lodówki najlepiej na noc,następnego dnia wbić do miseczki jajka rozkłócić osolić i posypać pieprzem a następnie panierować przygotowanego karpia w jajku i bułce tartej usmażyć na rozgrzanym oleju wkładać usmażone dzwonka do naczynia żaroodpornego obłożyć płatkami masła oraz plastrami cytryny przykryć pokrywką i zapiec w piekarniku w temp.180st.ok.45min.po tym czasie zmniejszyć temp.do 50st. i jeszcze piec przez godzinę,po upieczeniu wyłożyć rybę na półmisek przybrać natką pietruszki i plastrami cytryny,a sos który powstał podczas pieczenia ryby wlać do sosjerki i podać razem z rybą.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    pyszny!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Bardzo lubię karpia, spróbuję go zrobić wg Twojego przepisu
  • 3
    original
    Opublikowano

    Wacław

    coś dobrego dla mojej żony
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    i ja tez lubię .
  • 2
    original
    Opublikowano

    Ola1young

    babcia karpia to bardzo lubi :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !