Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa serowo-cebulowa.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 4 dkg
mąka 1 łyżka
wywar mięsny 1 l
ser gouda 20 dkg
śmietana gęsta 2 łyżki
dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
masło wiórki do smaku
gałka muszkatołowa starta do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa serowo-cebulowa.

Roztop masło w garnku, do gorącego wsyp mąkę i lekko zasmaż, nie podsmażaj, zasmażka ma pozostać biała. Dolej wywar mięsny (może być z kostki) zagotuj, mieszając by nie powstały grudki. Gotuj przez 5 minut. Dodaj pokrojony ser, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu aż cały ser się stopi. Przypraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Obierz i umyj cebulki, pozostawiając ok. 10 cm szczypiorku, pokrój razem ze szczypiorem. Na patelni roztop odrobinę masła, podsmaż dymkę i dodaj do zupy przed samym podaniem. Można podać z grzankami z bułki lub groszkiem ptysiowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata16 20.06.2012 14:25
uwielbiam taką
gusia1000 31.01.2012 19:00
Tak? zup? to gotuj?.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak