Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowo-winogronowe
Wsypać do miski mąkę i proszek. Uformować kopkę, w środku zrobić wgłębienie, wrzucić w nie jaja, cukier i sól. Wymieszać. Dodać masło i wyrobić na gładkie ciasto. Utoczyć z niego kule i odstawić na 20min do schłodzenia. Obrać jabłka, przekroić na połówki i usunąć nasiona. Winogrona umyc. Połówki jabłek, winogrona, białe wino, cukier i cynamon ostrożnie wymieszać w garnku i dusić przez 5min. Odstawić do ostygnięcia. Nagrzać piekarnik do 200st. Nieco ponad połowę ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie. Forme nasmarować tłuszczem .Włożyć do niej placek z ciasta, formując przy ściance brzeg 3cm. Gęsto nakłuć widelcem spód ciasta i piec 10min. Równomiernie rozłożyć na cieście podduszone owoce. Rozwałkować resztę ciasta i ułożyć na nadzieniu. Posmarować żółtkiem. Piec 25min. Potem ostudzić. Rozrobić cukier puder w soku cytrynowym i posmarować glazurą wierzch ciasta.