Sposób przygotowania

Wodę gorącą wymieszać dokładnie z 1 jajkiem, zagnieść z mąką na gładkie ciasto na pierogi, owinąć folią i zostawić żeby \"odpoczęło\".

Namoczony wcześniej groch ugotować do miękkości, częściowo pognieść na pure.
Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć, odłożyć na miseczkę.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku.
Pure wymieszać z boczkiem i cebulką, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem, po wystudzeniu wbić jajko i dokładnie wymieszać.

Ciasto na pierogi podzielić na 3 porcje, po kolei każdą rozwałkować na placek ok. 2 mm grubości, wycinać krążki i formować pierogi.

Pierogi gotować w gorącej, osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.
Pierogi najlepsze są przygotowane wcześniej i odsmażone na maśle.

Smacznego.

Komentarze

  • 2
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    <b>bardzo mi się podoba kształt tych pierogów!</b>
  • 1
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    następna pierogowa nowość ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Wyglądają wspaniale. A i połączenie składników bardzo mi odpowiada.
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    z takim farszem nie jadłam.
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    smaczne połączenie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !