Sposób przygotowania

Namoczyć grzyby. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kapustę umyć, ugotować, usunąć głąb i podzielić na liście. Z każdego liścia usunąć twardy nerw (tak jak w przypadku zwykłych gołąbków). Następnie przygotować farsz: ugotować ryż, namoczone wcześniej grzyby ugotować w tej samej wodzie, cebulę wcześniej pokrojoną zeszklić na odrobinie masła. Ostudzone grzyby zmielić w maszynce i wymieszać z ryżem i cebulą. Doprawić do smaku wedle uznania solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem nadziewać gołąbki. Podsmażyć je na patelni delikatnie z obu stron i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Zalać śmietaną (choć ja czasem daję bulion warzywny, ale przepis znam ze śmietaną właśnie) i dusić w temp. 250 stopni.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !