Sposób przygotowania

Drożdże roztarłam z cukrem, dodałam trochę letniej wody, posypałam łyżką mąki i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsypałam pół kilo mąki, sól i wlałam wyrośnięty rozczyn. Dodałam olej , letnią wodę i wymieszałam dokładnie. Wyrobiłam ciasto drewnianą łyżką, aż odstawało od brzegów miski. Postawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( około pół godziny).
Wyrośnięte ciasto wyłożyłam na omączony blat i rozwałkowałam na prostokąt , na grubość 5 mm. Pocięłam na 3 prostokąty i kładłam w odstępach kapustę z grzybami, składałam na pół o odcinałam paszteciki. Ułożyłam je na natłuszczonej blasze i postawiłam na 10 min w ciepłym miejscu, żeby trochę podrosły.
Piekłam w 200 C około 20 min, do zrumienienia.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    wyglądają apetycznie te paszteciki:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Takie to i ja lubię.
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    zrobię takie na święta

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !