Sposób przygotowania

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru,dodajemy 1/3 szklanki letniej wody,mieszamy,posypujemy łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mąki ze szczyptą soli wsypujemy do miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże,mieszając drewnianą łyżką wlewamy olej i resztę letniej wody,dodajemy cukier i wyrabiamy ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki kilka minut,dodajemy obrane i pokrojone jabłka,wyrabiamy jeszcze chwilę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce do podwojenia objętości – najlepiej postawić je w kuchni obok garnka z czymś, co się gotuje, ciepło przyspiesza tan proces.
Na patelni rozgrzewamy 1/2 cm warstwę oleju i kładziemy łyżką kilka owalnych placuszków. Przykrywamy pokrywką i na średnim ogniu smażymy do zrumienienia spodu i ścięcia wierzchu – wtedy obracamy i dosmażamy bez przykrycia.
Usmażone racuszki odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach i gorące obtaczamy w cukrze-pudrze wysypanym na talerzyk.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !