Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczne po węgiersku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 1 szt
cebula 1 szt
mąka pszenna 4 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczne po węgiersku

Farsz:
4 czerwone papryki
2 cebule
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów
3 łyżki śmietany
2 łyżki oleju
2 łyżki posiekanej natki

Ziemniaki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach wraz z cebulą, wbić jajo, wsypać mąkę, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać na jednolitą masę. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Farsz: cebulę obrać i posiekać, smażyć na rozgrzanym oleju, dodając pokrojone w paski papryki, sól, pieprz, zmiażdżony czosnek i pomidory wraz z zalewą. Całość mieszamy i dusimy ok 20 minut. Na końcu do farszu dodać śmietanę z 2-3 łyżkami wody i natką. Placki polewać przygotowanym farszem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 12.07.2013 09:51
muszę spróbować dzisiaj
Jodaj 26.08.2012 19:41
mniam :)
Anna152 29.06.2012 09:21
pycha
MAR3STA 05.01.2012 11:23
smaczne
ronald88 24.12.2011 15:09
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak