Sposób przygotowania

Farsz: 1 cebula, 50 dag kiszonej kapusty, 2 łyżki oleju, pieprz, 2-3 jaja na twardo, sól

1. Rozmieszać drożdże z łyżeczką letniego mleka, mąki i cukru. Z mąki, jajka, mleka i drożdży energicznie wyrobić ciasto (ok. 20 minut). Gdy pojawią się w nim pęcherzyki powietrza, dodać stopione masło i wyrabiać jeszcze kilka minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

2. Poszatkowaną kapustę ugotować w małej ilości wody. Miękką odsączyć i wycisnąć. Cebulę obrać, drobno posiekać, przesmażyć na oleju. Dodać kapustę, doprawić solą i pieprzem. Dusić po przykryciem ok. 15 minut. Ugotowane jajka posiekać.

3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 18 porcji. Rozwałkować je lub rozciągnąć na cienki kwadrat. Na środku ułożyć porcję posiekanego jajka, na nim kapustę. Złożyć,
jak chusteczkę, zaginając rogi do środka. Skleić brzegi. Na czubku przykleić (smarując białkiem) gwiazdkę wyciętą z ciasta. Knysze ułożyć na natłuszczonej blasze, zostawić w cieple do wyrośnięcia. Potem posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 30 minut. Gdy się zarumienią, wyjąć, posmarować stopionym masłem i wstawić do piekarnika na kilka minut.

Komentarze

  • 7
    original
    Opublikowano

    KasiaK90

    jadłam kiedyś,ale dawno
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    pracochłonne, ale pewnie warto
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewaa

    brzmi apetycznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ania67

    świetne
  • 0
    original
    Opublikowano

    berys18

    z pewnością smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !