Sposób przygotowania

Ryż ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Do ryżu można dodać troszkę oleju, aby nie przykleił się do siebie.Ugotowany ryż odcedzić. Śliwki bardzo dokładnie umyć, przekroić na pół, żeby wyjąć ze środka pestki. Naczynie żaroodporne dobrze wysmarować margaryną, a następnie poukładać na niej umyte i przekrojone śliwki. Śliwki posypać z wierzchu cukrem wymieszanym z cukrem wanilinowym oraz cynamonem. Na śliwki wlać śmietanę, a następnie przykryć to wszystko ugotowanym ryżem. Masło roztopić na patelni, a w następnej kolejności polać nim warstwę z ryżu. Całość można posypać jeszcze z wierzchu cynamonem albo cukrem pudrem. Danie z ryżu włożyć do piekarnika i piec od czasu, aż się zarumieni.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Magula

    fajne
  • 3
    original
    Opublikowano

    Magula

    fajne
  • 2
    original
    Opublikowano

    pioge7

    fantastyczny :D

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !