Sposób przygotowania

Mulle szczotkujemy pod bieżąca woda i usuwamy resztki glonów i zabrudzeń. Czosnek kroimy w plasterki, szalotkę w paski, papryczkę chilli w kostkę. Rozgrzewamy masło klarowane w garnku(pamiętamy o przykrywie do tego garnka)i dorzucamy czosnek i szalotkę, smażymy na dobrze rozgrzanym maśle, dodajemy mulle i dolewamy winiak podpalamy, podczas flambirowania alkohol wyparowuje a smak pozostaje w garnku z mullami, następnie dolewamy wino,gotujemy kilka moment do momentu az mulle sie pootwierają(pamiętamy kiedy czyścimy muszlę i jest otwarta wyrzucamy ja gdyż nie nadają sie do zjedzenia)Dodajemy pokrojoną natkę z pietruszki i śmietanę gotujemy jeszcze kilka minut.Podajemy w głębokich talerzach razem z sosem. Świetnie pasuje do tego bagietka podpieczona w salamandrze lub piekarniku(chrupiąca). Doprawiamy do smaku

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    uwielbiam mule ! Robię podobne :) Są przepyszne!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !