Sposób przygotowania

Ziemniaki(średniej wielkości) bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.Osuszamy.Nakłuwamy widelcem i lekko solimy i pieprzymy z wierzchu.Kładziemy każdy na kawałku folii aluminiowej.Mieszamy paprykę słodką w proszku z ziołami prowansalskimi i mieszankę przypraw nakładamy na górę każdego ziemniaka,zawijamy folią tak,by ziemniak był cały przykryty.Ziemniaki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
Sos cebulowy:
Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy.Szklimy na oleju na małym ogniu-cały czas mieszając.Następnie zalewamy bulionem drobiowym(3\\4 szklanki).Dusimy sos około 15 minut na małym ogniu.Przyprawiamy pieprzem ziołowym i granulowanym czosnkiem.Zagęszczamy mąką.Gdy sos lekko wystygnie dodajemy śmietanę.Chłodny sos cebulowy miksujemy blenderem.Ziemniaki podajemy gorące polane sosem cebulowym.Smacznego!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika111

    fajny przepis :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kasiazur

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    świetny pomysł na kolację
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Iwona45

    super ziemniaczki
  • 3
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    uwielbiam takie ziemniaki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ania67

    tak jeszcze nie jadłam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    ładne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Andzia1977

    ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    anula250

    Jak dla mnie bomba :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Emiliozo

    świetny pomysł na ten sos i jeszcze jak super podane
  • 1
    original
    Opublikowano

    Katarzyna74

    proste i pyszne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    dobre ziemniaki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !