Sposób przygotowania

Kaczkę porcjujemy. Skórę pozostawiamy na piersi, udkach i skrzydełkach, które możemy przyrządzić dowolnie (chociaż ze skrzydełkami bywa różnie). W tym przepisie nie będą już nam potrzebne. Z reszty kaczki wycinamy skórę zostawiając tylko kuperek, który przyda się na korpusie jak w przyszłości będziemy z niego gotować wywar. Odciętą skórę wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnię. Na małym ogniu wytapiamy z niej tłuszcz smażąc skórę do pełnego zarumienienia. W trakcie smażenia solimy. Wysmażoną skórę się pozbywamy, a tłuszcz przelewamy do słoiczka. Można trzymać kilka tygodni w lodówce. Tłuszcz taki wykorzystuję bezpośrednio do smażenia. Nadaje ciekawego smaku przygotowywanym potrawom, szczególnie wszelkim kotletom. Zachęcam do wypróbowania.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    ciekawe
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    :) nie wpadłabym na ten pomysł, niezłe
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    zastanawiałam się zawsze co z nim robić:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Oj, tłuszczu kaczka ma pod dostatkiem :-P
  • 1
    original
    Opublikowano

    aginaa

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    ja tłuszczyk z kaczki w całości zamrażam i dodaję do różnych gotowanych dań zwłaszcza do bigosu, pycha dodatek!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !