Przepis i sposób przygotowania na: Makaron zapiekany ze szpinakiem pod sosem beszamelowym
Makaron z beszamelem to:
- proste i szybkie danie,
- potrawa uniwersalna i dająca możliwość eksperymentowania z różnymi dodatkami i składnikami,
- niezwykle kremowe i aromatyczne danie.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju lub oliwy. Szpinak rozmrozić, świeży podsmażyć na patelni.
Do szpinaku dodać rozdrobiony widelcem twaróg, trochę śmietany i/lub kremowego serka, wbić jajko. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem i tymiankiem, dodać zmiażdżony czosnek. Wymieszać.
Sos beszamelowy: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę (masło z mąką powinno tworzyć zwartą masę). Podsmażyć chwilę, po czym dodać zimne mleko. Gotować, aż sos zgęstnieje (jeśli jest za gęsty dolewamy więcej mleka), doprawić solą, pieprzem i gałką, gdy trochę wystygnie wbijamy jajko i wrzucamy starty żółty ser.
Połowę makaronu wykładamy do żaroodpornego naczynia, przekładamy masą ze szpinaku, na to reszta makaronu. Całość przykrywamy sosem beszamelowym.
Pieczemy około 30minut w temperaturze 180 stopni.