Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Makaron zapiekany ze szpinakiem pod sosem beszamelowym

5.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Makaron z beszamelem to klasyczne danie, które ma wiele zalet i może być bardzo smaczne, jeśli jest przygotowane odpowiednio. Poznaj ten przepis i przygotuj razem ze mną to smaczne danie.

Składniki:

makaron penne
500 gramów
szpinak świeży lub mrożony w liściach
400 gramów
mleko
1-2 szklanki
masło
1-2 łyżki
mąka
2-3 łyżki
ser żółty
300 gramów
śmietana
2 łyżki
serek biały kremowy (np. Bieluch)
150 gramów
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Imbir mielony Prymat
do smaku
czosnek
2 ząbki
jajko
2 szt.
tymianek
do smaku
ser biały
200 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron zapiekany ze szpinakiem pod sosem beszamelowym

Makaron z beszamelem to:

- proste i szybkie danie,

- potrawa uniwersalna i dająca możliwość eksperymentowania z różnymi dodatkami i składnikami,

- niezwykle kremowe i aromatyczne danie.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju lub oliwy. Szpinak rozmrozić, świeży podsmażyć na patelni.

Do szpinaku dodać rozdrobiony widelcem twaróg, trochę śmietany i/lub kremowego serka, wbić jajko. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem i tymiankiem, dodać zmiażdżony czosnek. Wymieszać.

Sos beszamelowy: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę (masło z mąką powinno tworzyć zwartą masę). Podsmażyć chwilę, po czym dodać zimne mleko. Gotować, aż sos zgęstnieje (jeśli jest za gęsty dolewamy więcej mleka), doprawić solą, pieprzem i gałką, gdy trochę wystygnie wbijamy jajko i wrzucamy starty żółty ser.

Połowę makaronu wykładamy do żaroodpornego naczynia, przekładamy masą ze szpinaku, na to reszta makaronu. Całość przykrywamy sosem beszamelowym.

Pieczemy około 30minut w temperaturze 180 stopni.

Polecam też pulpety w sosie beszamelowymrybę w sosie beszamelowym. A może wolisz lasagne z mięsem mielonym i sosem beszamelowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 03.07.2011 00:16
pycha
gosia47-47 15.01.2011 09:52
mniam
Malinka 25.07.2010 16:35
Chętnie zjadłabym taki makaron, mniam:)
Kate131 21.07.2010 08:10
uwielbiam takie
Patrycja40 13.07.2010 15:19
ciekawe
Katarzyna/kate1980 11.07.2010 13:12
o pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak