Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki w sosie beszamelowym z kalafiorem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mięso mielone wieprzowe 400 g
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
kalafior 7 różyczek
masło do formy

Sos beszamelowy

masło 1 łyżka
mąka pszenna 1,5 łyżki
mleko ok. 2 szklanki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w sosie beszamelowym z kalafiorem

Mięso mielone dokładnie mieszamy z jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i układamy je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Układamy je pomiędzy mięsnymi pulpecikami.
Sos beszamelowy: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Stopniowo dolewamy mleko, energicznie mieszamy. Gdy sos zgęstnieje dolewamy stopniowo mleko. Sos musi mieć konsystencję śmietany. Gotowym sosem zalewamy pulpeciki. Pieczemy je w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 12.06.2016 04:17
wygląda ciekawie
iziona 08.09.2015 13:45
Brzmi ciekawie i może być pyszne
MałaMi89 08.09.2015 12:28
Danie jak lubię :)
Anna169Hosz 08.09.2015 12:04
Moje smaki, musiało pysznie smakować.
berys18 08.09.2015 12:03
pyszne danie
Mniam 08.09.2015 11:36
Bardzo lubię takie zapiekanki. Pycha!
Jumper123 08.09.2015 10:23
super przepis
Maridka19 08.09.2015 09:36
Super pomysł na obiad :)
VioletoweKucharzenie 08.09.2015 08:43
Rewelacyjne pulpeciki, które dzięki dodatkowi kalafiora zyskały jego smak. Sos beszamelowy dodał im delikatności i kremowego smaku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak