Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba zapiekana w sosie beszamelowym i chrzanowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

panga 5-6 filetów
sok 1/2 cytryny
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat do smaku
masło 3 łyzki
mleko 150 ml
mąka pszenna 1 łyżka
woda 150 ml
sól do smaku
koncentrat pomidorowy 2 łyzki
smietana 18% 150 ml
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
chrzan tarty 2 łyzki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba zapiekana w sosie beszamelowym i chrzanowym

Kroki postępowania

1
Naczynie żaroodporne posmarować 1/2 łyżką masła. Rybę natrzeć przyprawą do ryb ułożyć w naczyniu i polać sokiem z cytryny. Odstawić na 15 minut.
Krok 1 - Ryba zapiekana w sosie beszamelowym i chrzanowym foto
2
Na patelni rozpuścić resztę masła i zrumienić mąkę.
Krok 2 - Ryba zapiekana w sosie beszamelowym i chrzanowym foto
3
W gorącej wodzie rozpuścić kostkę rosołową i wlać tak powstały wywar wraz z mlekiem na patelnię. Wymieszać dokładnie. Przyprawić solą i pieprzem.
Krok 3 - Ryba zapiekana w sosie beszamelowym i chrzanowym foto
4
Powstałym sosem zalać ryby i piec ok 35-40 minut bez przykrycia.
Krok 4 - Ryba zapiekana w sosie beszamelowym i chrzanowym foto
5
Po 30 minutach polać sosem chrzanowo-pomidorowym z majerankiem przygotowanym wg przepisu z

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/261903/sos-chrzanowo-pomidorowy-z-majerankiem.html

Całość zapiekać jeszcze 10 minut bez przykrycia.
Krok 5 - Ryba zapiekana w sosie beszamelowym i chrzanowym foto
6
Tak zapieczoną rybę można podawać z marchewką i mizerią
Krok 6 - Ryba zapiekana w sosie beszamelowym i chrzanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 25.12.2012 19:45
mysza75kaczmarek - oczywiście może być inna rybka :)
Magda24 25.12.2012 19:40
dobre
mysza75 25.12.2012 13:33
Fajny przepis a czy zamiast pangi można użyć inną rybę np mintaja ?
Mysiunia 24.12.2012 08:38
bardzo smaczna propozycja :) Trzeba spróbować :)
Poison1988 21.12.2012 23:25
jeszcze rybki w beszamelu nie robiłam...świetna propozycja :)
Juleczka20 21.12.2012 21:11
pyszna rybka
owca441 21.12.2012 20:56
jak dla mnie doskonala
owca441 21.12.2012 20:56
jak dla mnie doskonala
pajbek 21.12.2012 20:37
Pyszna rybka :-)
Magda24 21.12.2012 20:23
pysznie podana
maciek7 21.12.2012 20:00
pychotka
babajaga1969 21.12.2012 19:51
super rybka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak