Sposób przygotowania

Marchew i cukinię zetrzeć na tarce na małych oczkach, polać sokiem z cytryny zamieszać i odstawić.

Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami, dodać płatki owsiane, zmielone migdały, sól - zamieszać, następnie wlać wodę, jajko, rozdrobnioną margarynę, dobrze zagnieść, po koniec dodawać marchew z cukinią, rodzynki i jeszcze raz dokładnie wyrobić.

Ciasto włożyć do miski, odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, gotowe ponownie zagnieść.

Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, posypać płatkami migdałowymi, włożyć ciasto równomiernie, odstawić ponownie do wyrośnięcia.

Piec w temp 180 stopni ok 40 minut.

Świetnie smakuje ze świeżym masełkiem!!!

Komentarze

  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    nie widzę w składnikach ile tej mąki trzeba użyć, miałabym ochotę na taki chlebek :) lubię wszystkie składniki.
  • 2
    original
    Opublikowano

    gottrina

    super chlebek, fajnie by było jakbym i ja umiała taki upiec

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !