Sposób przygotowania

Jagody dokładnie przebrać, opłukać i odsączyć, a następnie zasypać cukrem i cynamonem. Wymieszać, odstawić na 30 minut, po upływie tego czasu odlać powstały sok. Z 4,5 szklanki mąki oraz 2 szklanek wrzątku (bez jajek) wyrobić jednolite, gładkie, ciasto na pierogi. Ciasto cienko rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy. Szklanką lub pierogownicą wykrawać z ciasta krążki, na których kłaść odsączone jagody, zlepić pierogi. Gotować w gorącej wodzie około 5 minut od wypłynięcia. Podawać polane śmietaną i posypane cukrem.

Komentarze

  • 1
    p8230976
    Opublikowano

    monika141

    pychota,uwielbiam takie pierożki
  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Robi? je w sezonie jagodowym, ale do tego cynamonu nie dodawa?am jeszcze nigdy.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata106

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Janek

    mmm genialne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !