Sposób przygotowania

Ugotuj ryż w torebkach najlepiej w wodzie zmieszanej z mlekiem. Dodaj odrobinę soli i łyżeczke masła. Obierz jabłka i pokrój na cienkie plasterki, bez środka. Każdy z plastrów obtocz w cukrze i cynamonie. Przygotuj naczynie, smarując je tłuszczem. Najpier na dno połóż pierwszą warstwę ryżu, następnie ułóż jabłka, znów ryż, jabłka, ryż, itd. Na samym wierzchu powinien zostać sam ryż, który następnie posmaruj śmietaną. Wstaw do piekarnika i piec w ok. 170. st. aż się zarumieni. Można podawać ze smietaną, cukrem i odrobiną soku malinowego.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    lekkostrawne jedzonko...
  • 0
    original
    Opublikowano

    przejs

    Uwielbiam ryż z jabłkami..ni to kolacja ni to deser - pychotka!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !