Przepis i sposób przygotowania na: Mielone na patyku czyli mielone wcale nie sa nudne
cebula
zabek czosnku
jajko
bułka tarta
przyprawy: sol, pieprz, papryka czerwona łagodna i ostra, pieprz kolorowy, troche
pieprzu chilli cayenne
natka pietruszki
łyzeczka musztardy sarepskiej
łyzeczka paprykowej wegierskiej pasty
olej
-sos:
jogurt natruralny,
2 zabki czosnku przecisniete
koperek
łyzeczka mojonezu
odrobina soku z cytryny
Mielone wcle nie muszą być nudne:)
Mąz zrobił obiad.. wykorzystał moj pomysł na kebabki z mielonego na patyku ktore robie latem szczegolnie na grillu i postanowil zrobic prawie tradycyjne mielone w ten sam sposob.
Z mielonego i pozostałych składników uformował podłuzne kotlety w kształcie cygar. Obsmazył je na tłuszczu, potem przebił szpadka do szaszłyków. Zrobic sos. Odstawic na chwile do lodówki zeby sie przegryzł. Sos ma byc mocno czoskowy. Gotowe mięso podał z sosem.
Oczywiscie obsmażanei w bułce było zbedne, mozna obsmazyc samo mieso albo zrobic je na grillu, bedzie bardziej aromatyczne i mniej tłuste. Dodatki przypraw do niego mozna zmieniac w zależnosci od gustu i ochoty. Fajne danko na szybko gdy wpadaja
niezapowiedziani goscie. Mielone wcale nie muszą być nudne :)
.