Sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach na półtwardo. Następnie obrać i pokroić w plasterki. Mortadelę pokroić w paski. Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w krążki i razem z pieczarkami zrumienić na rozgrzanym oleju.

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i ułożyć w nim połowę ziemniaków, połowę mortadeli i połowę pieczarek z cebulą (wraz z olejem), potem wyłożyć pozostałe ziemniaki, mortadelę i pieczarki z cebulą.

Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do śmietany dodać czosnek, sól, pieprz, cukier i majeranek. Wszystko dokładnie wymieszać i powstałym sosem polać zapiekankę. Wierzch zapiekanki posypać przyprawą do ziemniaków.

Naczynie przykryć i włożyć do piekarnika. Piec około 45 minut w temperaturze 180 °C.

Zapiekankę podawać na gorąco z dodatkiem pikantnego ketchupu.

Smacznego!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !