Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

aligot

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kartofle 1200 g
ser cantal 600 g
śmietana 150 ml
masło 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: aligot

Kartofle obrac, umyc i ugotowac w duzej ilosci osolonej wody (20-25 min).
Odcedzic, odparowac i zmiksowac na peree.Czosnek obrac i zmazdzyc. Ser zetrzec na tarce.Puree polaczyc z maslem i smietana. Dodac czosnek i starannie wymieszac.
Umiescic w pojemnym rondlu o duzej srednicy, ktory wstawic do odpowiedniej
wielkosci rynienki z wrzaca woda. Dodac ser i bardzo intansywnie mieszac drewniana lyzka, az do uzyskania jednolitej, lsniacej i ciagliwej masy. Doprawic sola i pieprzem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak