Sposób przygotowania

Maślankę roztrzepujemy z jajkami, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Następnie partiami dodajemy mąkę, roztrzepując trzepaczką, aby nie tworzyły się grudki. Obrane jabłko ścieramy na grubej tarce, podobnie dynię (obraną ze skórki i pozbawioną skóry i gąbczastego miąższu z pestkami). Dodajemy do ciasta dynię i jabłko a na koniec łyżeczkę sodki. Mieszamy i od razu przystępujemy do smażenia. Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy łyżką małe porcje ciasta. Smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor. Po zdjęciu z patelni osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i od razu podajemy. Racuszków tych nie trzeba posypywać żadnym cukrem pudrem ani podawać innych dodatków.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    lubię dynię i wykorzystuję ją do różnych potraw - do placuszków też
  • 1
    sp_a4029
    Opublikowano

    Justyna223

    a ja jeszcze placuszków z dyni nie robiłam, wypróbuje ten przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    Ciekawe dyni jeszcze nie robiłam ale chyba warto
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    świetne racuszki
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    pycha, tylko je robić i jeść.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Uwielbiam dynie, zaluje, ze tak rzadko ja jem. Placuszki z pewnoscia pyszne!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Goya

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jodaj

    pycha,uwielbiam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !