Sposób przygotowania

Sos: 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, ¾ szklanki bulionu z kostki rosół drobiowy Kucharek, 3 cebulki dymki, 1 szklanka śmietany kremówki, 4 łyżki białego wytrawnego wina, 1 liść laurowy Prymat, sól, pieprz czarny mielony Prymat

Mięso opłukać, osuszyć, obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron, posolić i popieprzyć. Jeśli będą surowe dopiec je 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza. Marchewkę oczyścić i opłukać. Starą marchewkę pokroić w słupki, młodą w całości ugotować do miękkości w lekko posolonej i pocukrzonej wodzie. Następnie odcedzić i podsmażyć na 1 łyżce masła. Brokuł oczyścić, opłukać, gotować 5-8 minut w posolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, podzielić na różyczki i podsmażyć na reszcie masła.

Przygotować sos: cebulki obrać, posiekać, podsmażyć na maśle, dodać mąkę i smażyć 10 min, mieszając drewnianą łyżką. Powoli wlewać zimny bulion z rosołu drobiowego Kucharek, mieszając trzepaczką rózgową, aby nie powstały grudki. Wlać wino, dodać listek laurowy Prymat i gotować sos na małym ogniu 20 minut. Lekko przestudzić i przetrzeć przez sito. Następnie dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Polędwiczki pokroić w plastry i podawać na sosie z marchewką i brokułami. Można przybrać gałązką pietruszki

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !