Sposób przygotowania

Ziemniaki ścieramy tak jak to robimy na placki ziemniaczane, na tarce o małych oczkach. Tak samo robimy z dwiema cebulami, tzrecią z nich musimy zeszklić na patelni, oczywiście rozgrzanej na smalcu, chyba,że ktoś nie ma to oleju. Masę ziemniaczaną i starą cebulę wrzucamy do patelni i smażymy tak aby ziemniaki straciły swój surówy smak, tzw. surowizne -w ten sposób to ujmę. Przyprawiamy, ja przyprawiam tak by był ostry smak.

Mąkę z ciepłą wodą zagniatamy na ciasto. Dodajemy 1 łyżeczkę soli.
Powstałe ciasto dzielimy na cześci, podobnie jak na pierogi. Każdą z rozwałkowanych części musimy posmarować ostygnieta masą ziemniaczaną na całej długości i zwijamy w rulonik, cos jak roladę:) Rulon dzielimy na cześci, tak by powstały \"bociany\" tak na szerokość około 4 cm, oczywiscie wg uznania. wrzucamy do osolonej , wrzacej wody. Najlepiej podawać ze skwarkami i podpieczone.


Potrawe tą wyniosłam z domu rodzinnego:)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Papryczka

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    świetne
  • 3
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    fajne, jeszcze takich nie robiłam
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    LuKaSz4761

    mniaamm
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    LuKaSz4761

    mniaamm
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    LuKaSz4761

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    kasienka23

    ciekawy przepis, nie słyszałam jeszcze o takiej potrawie, chętnie wypróbuję
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Lidia6

    pychotka
  • 3
    original
    Opublikowano

    dianix

    moja Ciocia takie robi??, zawsze mi si? z Ni? kojarz?
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    jeszcze nie jadłam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    ciekawy przepis !
  • 0
    original
    Opublikowano

    Marta1986

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    jadłam są super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Angelika10

    Smaczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorota37

    jeszcze nie jadłam
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    TEtalicha

    tez robie takie
  • 1
    original
    Opublikowano

    plocia

    A skąd taka nazwa tego przepisu ?
  • 1
    original
    Opublikowano

    miki47

    znakomity przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    fotoviderek

    Bardzo ciekawa potrawa :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    usmiech

    ciekawe danie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    pawlito

    jeszcze nie jadłem

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !