Sposób przygotowania

Mąkę, sól, i olej umieszczamy w misce. Drożdże drobno kruszymy do szklanki i zalewamy letnią wodą – mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Zawartość szklanki wlewamy do miseczki z mąką i wyrabiamy. Ciasto na pizze wymaga dobrego rozrobienia – moje ręce robią to w 10 do 15 minut przy użyciu drewnianej łyżki. Jeżeli ciasto jest zbyt suche (roluje się jak klocek a wewnątrz widać grudki mąki) należy dolewać małe ilości wody i mieszać.

Całość odstawiamy do wyrośnięcia (miskę z ciastem przykrywamy np. kocem i odstawiamy na około 60 minut). Gdy ciasto na pizze zaczyna rosnąć, my zaglądamy do lodówki i szukamy dodatkowych składników – kiełbasa, boczek, pomidor, żółty ser, szczypiorek, kukurydza konserwowa, tuńczyk – wszystko się nada.

Gdy Nasze ciasto już wyrosło, smarujemy blachę do pieczenia masłem lub margaryną i nakładamy równomiernie ciasto na pizze. Górę smarujemy delikatnie ketchupem i wykładamy składniki – ja w pierwszej kolejności kładę wędlinę i tuńczyka. Następnie pozostała część Naszych składników a wszystko posypujemy startym żółtym serem. Do całości brakuje jeszcze przypraw – polecam oregano i majeranek.

Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na okres 15-20 minut

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !