Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab orzechowo-śliwkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

suszone śliwki 150 g
smalec 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat 1/4 łyżeczki
sok cytrynowy 1 łyżka
sól i pieprz
żółtko jajek 1 szt
orzechy włoskie 100 g
schab bez kości 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Schab orzechowo-śliwkowy

Śliwki umyć, namoczyć na noc w przegotowanej wodzie, następnego dnia zagotować, usunąć pestki, pokroić na paseczki. Orzechy uprażyć na gorącej patelni, połączyć ze śliwkami, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z żółtkiem. Schab umyć, natrzeć sokiem z cytryny, solą i pieprzem i majerankiem, owinąć w folię i zostawić na 24 godziny w lodówce. Schab naciąć do połowy w 4 miejscach, w nacięcia włożyć farsz śliwkowo-orzechowy. Folię aluminiową posmarować smalcem, ułożyć na niej schab, obłożyć plasterkami smalcu, zawinąć. Ułożyć na blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60 minut, skrapiając wodą. Podawać na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak