Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z dyni
miąższ dyni (po obraniu) - 1 i 1/2 kg,
cebula - 3 średniej wielkości,
ziemniaki - 6 średniej wielkości,
olej do smażenia - 4 łyżki,
curry - 3 łyżeczki,
sól,
pieprz,
cukier,
bulion - 1 i 1/2 litra.
PRZYGOTOWANIE:
Dynię obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.Cebulę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę oraz ziemniaki. Dodajemy 1 i 1/2 łyżeczki curry, mieszamy. Smażymy do zeszklenia cebuli. Podsmażoną cebulę i ziemniaki przekładamy do dużego garnka i zalewamy bulionem warzywnym (może być z kostki). Zagotowujemy. W tym samym czasie, patelnię, na której smażyliśmy ziemniaki i cebulę, podlewamy olejem i wrzucamy dynię. Dodajemy 1 i 1/2 łyżeczki curry, smażymy do momentu, aż dynia zacznie mięknąć. Dynię dodajemy do gotującego się bulionu z cebulą i ziemniakami. Gotujemy krótko, do miękkości wszystkich składników. Na koniec przyprawiamy cukrem, pieprzem i solą. Miksujemy zupę przy pomocy blendera i podajemy gorące porcje w półmiskach. Można podawać ze świeżym, posiekanym koprem, natką pietruszki, lub innymi ziołami.