Sposób przygotowania

Marynata: 1/3 szklanki oliwy lub oleju, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina lub 2 łyżki octu balsamicznego, 1 i 1/2 łyżki miodu, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do golonki, sól i pieprz czarny mielony Prymat.
Golonki umyć i gotować wraz z włoszczyzną i przyprawami 2-3 godz., aż będą zupełnie miękkie. Następnie wyjąć je z wywaru, ostudzić i usunąć delikatnie kości, tak aby nie poszarpać mięsa. Golonki ułożyć w naczyniu szklanym lub ceramicznym do zapiekania, zalać marynatą przygotowaną przez połączenie podanych składników i odstawić w zimne miejsce na co najmniej 24 godz. Przed pieczeniem lekko posypać przyprawą do golonki Prymat. Następnie golonkę piec wraz z marynatą 40-60 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-180°C. Wywar z golonki można użyć do przygotowania zupy.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !