Sposób przygotowania

Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać ciepłe mleko, dodać 10 dag mąki, wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać pozostałą mąkę, żółtka, otartą skórkę z cytryny, szczyptę soli, wyrobić. Pod koniec wlać roztopioną przestudzoną margarynę, rodzynki i dokładnie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę rozwałkować, ułożyć ćwiartki jabłek i zwinąć w rulon. Ciasto włożyć do przygotowanej formy i pozostawić na 15 minut aby podrosło. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 30 minut.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    uwielbiam takie jedzenie
  • 3
    original
    Opublikowano

    fasola

    świetna babka :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Z jabłkami? to musi być smaczna:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczna
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    mama ochotę na kawałek takiej babeczki !
  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    smaczna
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    SUPER
  • 1
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Wygląda wspaniale. Uwielbiam takie babki. Proste do przygotowania, ale smaczne.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    smaczna babeczka do kawki jak znalazł :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    mm dobra :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !