Sposób przygotowania

Bulwy kpru myjemy usuwamy twarde zewnętrzne liście i wkładamy do zakwaszonego sokiem z cytryny osolonego wrzątku i gotujemy 10 min następnie osączamy.Kroimy na pół i wkładamy do wysmarowanej masłem formy do zapiekanek.Cebulę kroimy w kostkę a czosnek rozgniatamy.Pomidory myjemy wycinamy nasady szypułek i kroimy w plasterki.W rondelku topimy masło i podduszamy cebulę na złoty kolor,dodajemy rozgnieciony czosnek oraz plasterki pomidorów i razem dusimy.wlewamy 125 ml wody dodajemy otarte zioła i przyprawy doprowadzamy do wrzenia następnie gotujemy 30 min.Sos przecieramy przez sito.Bulwy kopru obsypujemy połową startego sera polewamy sosem pomidorowym obkładamy płatkami masła i posypujemy resztą sera.Potrawę zapiekamy 15 min w 225 stopniach.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !